Торговая площадка
для подержанных и новых транспортных средств
Cum să-ţi înmatriculezi maşina cu numere străine: etape şi acte nec...
Cum să-ţi înmatriculezi maşina cu numere străine: etape şi acte necesare

Persoanele care deţin autoturisme cu numere străine, intrate în R. Moldova până la 1 noiembrie curent, au la dispoziţie trei luni pentru a le înregistra. În perioada 1 ianuarie–31 martie 2017, acestea vor beneficia de o reducere de 70% la plata accizei. În general, procedura de înmatriculare este aceeaşi ca a tuturor maşinilor cumpărate în afara R. Moldova, doar că vehiculele vizate trebuie scoase de la evidenţă din registrele statelor în care au fost înregistrate scrie eco.md.

Mariana Şalamac

Legea care prevede modificările menţionate a fost publicată la 27 decembrie curent în Monitorul Oficial. Dorel Noroc, şeful Direcţiei generale politică şi legislaţie fiscală şi vamală din cadrul Ministerului Finanţelor, a explicat pentru ECOnomist care este procedura de înregistrare în R. Moldova a maşinilor cu plăcuţe străine.

Primul pas: Trebuie scos de la evidenţă din ţara de unde este importat

Potrivit acestuia, automobilul trebuie în primul rând radiat din registrul statului unde a fost înregistrat. „Paşaportul tehnic al maşinii şi numerele maşinii sunt transmise în ţara în care este înregistrată maşina. Acolo persoana pe care este înregistrat autoturismul îl scoate de la evidenţă. În paşaportul tehnic se face menţiunea că autoturismul respectiv a fost radiat din Registrul din ţara respectivă”, a precizat funcţionarul.

Referitor la scoaterea automobilelor de la evidenţă din ţările din care au fost aduse, Dorel Noroc spune că nu este ceva complicat: „Toate persoanele care importă mijloace de transport, atât dealeri autorizaţi, cât şi cei de pe piaţa second hand, dar şi alte persoane atunci când importă scot şi maşina de la evidenţă. Eu cred că cei care au cumpărat mijloacele respective de transport şi au depăşit birocraţia asta care presupune procuri şi alte chestii se vor descurca şi mai departe, ca s-o scoată de la evidenţă”.

Al doilea pas: Adresarea la un birou vamal

După ce automobilul este scos de la evidenţă din ţara respectivă, în perioada 1 ianuarie–31 martie, adică timp de trei luni, deţinătorul automobilului trebuie să se adreseze la birourile vamale interne. „Din câte cunosc eu, vor fi acele birouri vamale unde s-a eliberat vinieta, adică majoritatea. Dar aceste birouri care se vor ocupa de vămuirea autoturismelor urmează să fie stabilite printr-un ordin al Serviciului Vamal”, a menţionat Dorel Noroc.

Ce acte sunt necesare

Astfel, proprietarul se va deplasa cu maşina respectivă la biroul vamal. În ceea ce priveşte actele necesare, va trebui prezentat paşaportul tehnic unde este deja inscripţia că maşina a fost scoasă de la evidenţă din ţara unde era înregistrată. Pe lângă aceasta se prezintă un act prin care demonstrează că el este proprietarul maşinii şi are dreptul să o înmatriculeze în R. Moldova (contract de vânzare-cumpărare, procura, act de vânzare cumpărare, factură ş.a.). Totodată, este necesar şi certificatul de achitare a vinietei. De notat aici că cei care conduc maşini înmatriculate în Transnistria nu sunt obligaţi să prezinte certificatul de achitare a vinietei, aşa cum nu aveau obligaţia de a o achita.

„La prezentarea acestor documente, Serviciul Vamal îi oferă o chitanţă cu care merge la banca din cadrul postului vamal, achită suma accizei şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale în mărime de 0,4% din valoarea mijlocului de transport. Serviciul Vamal îi oferă un certificat cu care deja persoana merge la ÎS Registru şi îl înregistrează în R. Moldova. Deci, procesul nu este complicat”, a conchis specialistul de la Finanţe.

Vor achita doar 30% din acciză

Astfel, după cum afirmă şi cei de la întreprinderea de stat CRIS „Registru”, procedura de înmatriculare a vehiculelor este practic aceeaşi. „Unica modificare se referă la faptul că persoanele care au importat vehicule indiferent de perioada de exploatare (mai mare sau mai mică de 10 ani) pot să le vămuiască. Persoanele care deţin vehicule importate şi înmatriculate în alt stat şi care au achitat vinieta, pot să le vămuiască şi să le înmatriculeze achitând doar 30% din acciza stabilită pentru anul 2016”, au precizat reprezentanţii acestei instituţii.

Această reducere de 70% a accizei a provocat nemulţumirea celor care au importat maşini şi le-au înmatriculat în ţara noastră înainte de anunţarea acestei facilităţi. În acest sens, viceministra Finanţelor, Veronica Vragaleva, a menţionat anterior că într-adevăr nu este destul de ‚corect’, dar „această reducere de 70% a accizei a fost văzută ca un instrument care să-i motiveze pe cei care sunt în zona neagră să intre în zona albă”.

Pentru echitate fiscală

Potrivit ministerului Finanţelor, modificările referitoare la maşinile cu numere străine care circulă pe drumurile naţionale au fost făcute pentru a reduce inechităţile fiscale dintre cei care şi-au înmatriculat maşinile în R. Moldova şi deținătorii de autovehicule înregistrate în străinătate. „Sunt oameni care merg şi trec revizia tehnică, achită accize sub formă de petrol consumat, achită acciză sub formă de maşină importată acum ceva ani, iar alţii nu fac acest lucru. Dar problema cea mai mare nu este de fapt că bugetul pierde milioane de lei, ci faptul că maşinile cu numere străine nu sunt pasibile de urmărire şi nu este siguranţă în trafic. Dacă o astfel de maşină era implicată într-un accident, poliţia noastră nu avea capacitatea administrativă să o urmărească. O altă problemă este că majoritatea maşinilor aduse din străinătate sunt vechi şi au un grad de poluare mare”, a explicat viceministra Finanţelor, Veronica Vragaleva.

La expirarea termenului de trei luni, Ministerul Afacerilor Interne şi cel al Transporturilor vor monitoriza dacă maşinile au fost înregistrate. În cazul în care proprietarii nu au făcut acest lucru, maşinile cu o vârstă mai mare de zece ani vor fi scoase din ţară, iar cele cu o perioadă de exploatare mai mică de zece ani vor fi scoase după 180 de zile.

Sursă: eco.md

 
Яндекс.Метрика