Торговая площадка
для подержанных и новых транспортных средств
Poliția propune sancțiuni mai dure pentru neacordarea de prioritate...
Poliția propune sancțiuni mai dure pentru neacordarea de prioritate pietonilor

Inspectoratul Național de Patrulare a propus introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor în scopul responsabilizării șoferilor și prevenirii accidentării pietonilor, în special a minorilor.

Astfel, dacă noile modificări vor fi aprobate, conducătorii auto vor achita o amendă de la 600 la 1000 de lei cu aplicarea a 4 puncte de penalizare în comparație cu 200 lei și 2 puncte de penalizare, în prezent. Iar, pentru crearea situației de accident rutier, conducătorul auto va achita o amendă de pînă la 1500 de lei cu posibila privarea de dreptul de conducere a vehiculului pe un termen de la 6 luni la un an.

Cei mai vulnerabili pietoni sînt copiii, care nu pot depista și sesiza riscul la care ar putea fi supuși. În primele nouă luni ale anului curent, 227 de copii s-au ales cu traumatisme, iar 16 minori au decedat în urma accidentelor rutiere cauzate de traversarea neregulamentară a străzii, neatenția șoferilor și viteza excesivă a vehiculelor.

În scopul educării și informării copiilor despre regulile circulației rutiere și evitarea pericolelor străzii, pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de patrulare au informat peste 72000 de copii din toate raioanele țării. Pe lângă aceste lecții, Inspectoratul Național de Patrulare a organizat mai multe operațiuni speciale (”Pietonul”, ”Autobuzul”, ”Semaforul”) în vederea prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea, în mod special, a minorilor.

Astfel, pentru prevenirea implicării pietonilor în evenimente rutiere nedorite, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu mai multe recomandări în acest sens:

- deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public;

- traversaţi strada numai prin locurile marcate (“zebră”);

- în intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare;

-în locurile unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora;

-nu vă angajați în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport public oprite în staţii;

-evitaţi să vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcuri, terenuri de joacă sau sport, curtea şcolii etc.);

-mai multa atenție la traversarea noaptea, atunci cînd ploua sau este ceata, deoarece vizibilitatea este redusa, iar în condiții de carosabil umed, spațiul necesar pentru frînare creste foarte mult.

În același timp, vor fi responsabilizați și pietonii care traversează neregulamentar strada, punînd în pericol securitatea sa și altor participanți la trafic. În primele nouă luni ale acestui an, au fost amendați în jur de 8000 pietoni pe această cauză.Ca urmare, conform noilor prevederi propuse la Codul Contravențional, aceștia vor achita o amendă de la 200 la 300 de lei, față de 100 -200 lei, în prezent.

13 octombrie 2015

 
Яндекс.Метрика